Become a Member of NEHA Today!

Custom Search

 
 

HOME > Continuing Education > Quiz #6

JEH Quiz #1 (July/August 2014)

Featured Article:
"Norovirus Outbreak at a Wildland Fire Base Camp Ignites Investigation of Restaurant Inspection Policies "

 


Available to NEHA members only, the JEH Quiz, offered six times per calendar year through the Journal of Environmental Health, is a convenient tool for self-assessment and an easily accessible means to accumulate continuing-education (CE) credits toward maintaining your NEHA credentials.

It's a simple process...

  1. Read the featured article in the Journal.

  2. Select the correct answer to each JEH Quiz question and click on the Submit button at the bottom of the page.

  3. One CE credit will be applied to your account with an effective date of July 1, 2014 (first day of issue).

Quiz deadline: October 1, 2014 (Completed)

Answers to Quiz #1
July/August 2014
 

1. a
2. c
3. e
4. d
5. c
6. d
7. e
8. c
9. d
10. a
11. b
12. c


 



1.


During 2008, norovirus was the most common cause of confirmed single-etiology foodborne disease outbreaks in the U.S.

a.

True

b.

False


2.


In the U.S., noroviruses cause an estimated __ million illnesses annually.

a.

two

b.

12

c.

21

d.

46


3.


Transmission of noroviruses occur

a.

directly through the fecal-oral route.

b.

indirectly through contact with contaminated fomites or environmental surfaces.

c.

by ingestion of contaminated food or water.

d.

through ingestion of aerosolized particles of vomit.

e.

via all of the above.


4.


Standards instituted by federal, state, and local regulatory and public health agencies to control the incidence of norovirus and other pathogen-associated foodborne illnesses associated with food establishments include

a.

facility construction.

b.

employee health practices.

c.

employee food safety practices,

d.

all of the above.

e.

b and c.


5.


Definitive information about dinner location on September 1, 2011, was obtained for __ of the resource groups at the fire camp.

a.

66%

b.

70%

c.

76%

d.

80%


6.


Among the resource groups who ate at Restaurant A, __ were categorized as ill.

a.

76%

b.

79%

c.

84%

d.

89%


7.


Deficiencies noted during the unscheduled inspection as a result of the outbreak included

a.

improper sanitation of food contact surfaces.

b.

bare-hand contact with ready-to-eat foods.

c.

incorrect hot-holding temperatures.

d.

all of the above.

e. a and b.


8.


The median incubation period calculated for this outbreak was __ hours.

a.

21

b.

24

c.

31

d.

55


9.


The overall attack proportion among all responders was about __ .

a.

4%

b.

11%

c.

24%

d.

27%


10.


Of the 47 cases for which time of onset was known, __ were considered secondary cases.

a.

11%

b.

8%

c.

5%

d.

2%


11.


Epidemiologic investigation of the outbreak implicated a restaurant and portable toilets as the sources.

a.

True.

b.

False.


12.


Of the 18 states surveyed, __ indicated that no state rule or policy existed about the requirement for conducting postopening food establishment inspections.

a.

5%

b.

18%

c.

28%

d.

72%

 


 


Home | Journal of Environmental Health | Research & Development Programs
Bookstore | Credentials | Continuing Education | Online Education
Position Papers | Job Center | Conferences | Events | Affiliated Organizations | EH Links


National Environmental Health Association, 720 S. Colorado Blvd., Suite 1000-N, Denver, CO 80246-1926
Phone: 303.756.9090, Fax: 303.691.9490, Email: staff@neha.org
Copyright NEHA 2000-2014 | Terms of Use | Privacy Policy